فهرست مطالب

پژوهش های ارتباطی - پیاپی 87 (پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 87 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین کرمانی*، یوسف پاکدامن صفحه 9
    از دهه گذشته تاکنون، شبکه های اجتماعی به عنوان یکی از جدیدترین امکانات اینترنت همه گیر شده اند. ضرورت این پژوهش از آن روست که این شبکه ها با استقبال گسترده کاربران رو به رو شده و در حال حاضر تعداد زیادی از این شبکه ها فعال هستند. در بین شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک از موقعیت متمایزی برخوردارست؛ چراکه در حال حاضر پربازدید ترین شبکه اجتماعی دنیا به شمار می رود. هدف این پژوهش مشخص کردن رابطه سرمایه اجتماعی در فیس بوک با مشارکت مدنی کاربران در دنیای واقعی است. نمونه گیری با استفاده از روش های هدفمند و گلوله برفی انجام شده و روش پژوهش نیز پیمایش برخط بوده است. ضمن آنکه تعداد 674 نفر به پرسشنامه، پاسخ داده اند. بعد از تحلیل داده ها مشخص شد بین سرمایه اجتماعی در شبکه اجتماعی فیس بوک و مشارکت مدنی در دنیای واقعی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین مشخص شد در بین شاخص های سرمایه اجتماعی، باز/ بسته بودن شبکه دوستان، تراکم شبکه، شرایط دستیابی به منابع، شکاف بین منابع موجود و مورد انتظار، رعایت هنجارها و قواعد، اعتماد نهادی/ مدنی و هنجارهای کنش متقابل شاخص های تبیین کننده مشارکت مدنی کاربران هستند.
    کلیدواژگان: مشارکت مدنی، سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک
  • روح الله رضایی*، لیلا صفا، منصوره ادیبی صفحه 37
    امروزه، شبکه های اجتماعی و از آن جمله تلگرام، جزء جدایی ناپذیر زندگی بسیاری از دانشجویان شده اند و این در حالی است که استفاده دانشجویان از این شبکه ها در زمینه فعالیت-های آموزشی و درسی بسیار ناچیز است. بر این اساس و با در نظر گرفتن اهمیت قصد رفتاری به عنوان قوی ترین متغیر پیش بینی کننده رفتار افراد، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر قصد استفاده از شبکه اجتماعی تلگرام در فعالیت های آموزشی در میان دانشجویان انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را 767 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد رشته های کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد تشکیل داده اند که 196 نفر از آنان با روش نمونه گیری طبقه ای، با انتساب متناسب انتخاب شده اند. نتایج نشان می دهد که متغیرهای برداشت ذهنی از مفید بودن استفاده و همچنین برداشت ذهنی از جذابیت استفاده و نگرش اثر مثبت و معناداری بر قصد استفاده دانشجویان از شبکه اجتماعی تلگرام در فعالیت های آموزشی داشته اند.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، تلگرام، آموزش عالی، قصد استفاده
  • اسد خالدی، سیدمحمدصادق مهدوی*، باقر ساروخانی صفحه 65
    در این پژوهش، رابطه بین میزان استفاده از فناوری های نوین ارتباطی (اینترنت، ماهواره، تلفن همراه) و ارتباطات خانوادگی در شهر شیراز، با استفاده از چارچوب نظری کاشت و ساخت یابی گیدنز بررسی شده است. این پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی و مقایسه ای است که به روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته، با نمونه ای از 384 خانوار شیرازی و از طریق نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انجام شده است. یافته ها بر مبنای ضریب همبستگی پیرسون (r) نشان می دهد که بین میزان استفاده از فناوری های نوین ارتباطی با ارتباطات خانوادگی و ابعاد آن، به جز توزیع قدرت، رابطه منفی و معنا دار وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از مدل رگرسیونی حاکی از آن است که در مجموع، میزان استفاده از تلفن همراه و ماهواره 17درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند. در آزمون تحلیل مسیر مشخص شد که میزان استفاده از ماهواره، هم به طور مستقیم و هم از طریق هویت اجتماعی با ارتباطات خانوادگی رابطه دارد؛ اما دو بعد استفاده از اینترنت و تلفن همراه تنها از طریق هویت اجتماعی و به طور غیر مستقیم با ارتباطات خانوادگی در ارتباط است.
    کلیدواژگان: ارتباطات خانوادگی، هویت اجتماعی، فناوری های نوین ارتباطی، اینترنت، ماهواره، تلفن همراه
  • غزال بی بک آبادی، محمد سلطانی فر*، علی دلاور صفحه 93
    شبکه های اجتماعی مجازی با توجه به ساختار نوین ارتباطی خود تبدیل به بخشی عمده از زندگی روزمره مردم ایران شده اند. نحوه عمل افراد در زندگی روزمره و روش هایی که از طریق ارتباط با دیگران به کار می برند تا زندگی خود را در شبکه های اجتماعی مجازی معنادار می کنند، موضوع مقاله حاضر است که با هدف فهم مولفه های فرهنگ و زندگی روزمره این شبکه ها و ارتباط احتمالی آن با مولفه های عضویت کاربران در فیس بوک نوشته شده است. برای رسیدن به این هدف، از روش کیفی مردم نگاری مجازی، در میدان مطالعه ای متشکل از 300 کاربر شبکه اجتماعی فیس بوک استفاده شد و جمع آوری داده های آن از طریق مشارکت، مشاهده آنلاین و مصاحبه های عمیق و نیمه عمیق صورت گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه های زندگی روزمره و فرهنگ کاربران عبارت اند از: نمایش و اجرا، کثرت و ترس از گم شدن، روایت معمولی به جاری روایت رسمی، حساسیت زدایی از تابوها و در معرض دید قرار دادن حرفه و هنر. این مولفه ها درواقع، نمایی از زندگی روزمره کاربران ایرانی و فرهنگ معمول حاکم بر فضای فیس بوک هستند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، زندگی روزمره، شبکه های اجتماعی، مردم نگاری مجازی
  • سعید فرامرزیانی، شهناز هاشمی*، علی اکبر فرهنگی صفحه 113
    حضور در فضای مجازی، بویژه در شبکه های اجتماعی تلفن همراه ، بنا بر ویژگی ها، امکانات و کارکرد های خاص این فضا و با عنایت به وضعیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی شهروندان در جامعه ایران، تاثیرات عمیقی بر جنبه های مختلف ارزش های اجتماعی کاربران در شهر های مختلف کشورمان می گذارد. مقاله حاضر، چگونگی این تاثیر را در میان دو نسل جوان و میانسال، مورد مطالعه قرار داده است. این پژوهش به روش پیمایش و از طریق نمونه گیری خوشه ایانجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کاربران شبکه های اجتماعی تلفن همراه تشکیل می دهند و 512 نفر از دو نسل جوان و میانسال ساکن در پنج استان به عنوان نمونه انتخاب شده اند. یافته های به دست آمده نشان می دهد که بین استفاده از شبکه اجتماعی موبایلی و میزان تفاوت های ارزشی بین نسلی رابطه وجود دارد اما در بیشتر موارد، این همگرایی مثبت نیست و منجر به کاهش گرایش نسل های جوان و میانسال به ارزش های اجتماعی جامعه ایرانی شده است. همچنین بین میزان بهره مندی از شبکه اجتماعی، با ارزش های فرد گرایی، انتخاب پوشش مدرن و معیار های ظاهری همسرگزینی، رابطه معنادار و مستقیم برقرار است اما در ارزش های قانون گرایی، دین گرایی، مسئولیت پذیری و معیار های اخلاقی همسر گزینی، رابطه معنادار و معکوس است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، تلفن همراه، ارزش های اجتماعی، جامعه ایرانی
  • سیمین افشار*، سیداحمد میرمحمدتبار، نرگس پیرحیاتی، سمیه اقبالی صفحه 137
    در عصر حاضر، با ورود چشمگیر زنان و دختران به فضای مجازی شبکه های اجتماعی، این شبکه ها تاثیرات فراوانی بر روی آنها گذاشته اند. یکی از جنبه های مهمی که از شبکه های اجتماعی مجازی تاثیر می پذیرد، هویت شخصی است. به همین دلیل، هدف از مقاله حاضر، مطالعه تاثیر شبکه اجتماعی فیس بوک بر هویت شخصی مدرن دختران و زنان جوان بوده است. پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با استفاده از روش نمونه گیری داوطلبانه و در دسترس و با بهره گیری از پرسشنامه اینترنتی و تکیه بر نظریه های کاشت، استفاده و رضایت مندی و همچنین ساخت یابی گیدنز صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش را دختران و زنان جوان کاربر فیس بوک شهر تهران در سال 1394 تشکیل می دهند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین مدت زمان عضویت در فیس بوک، میزان استفاده از فیس بوک، نوع انگیزه و هدف کاربران در استفاده (هدفمند و غیرهدفمند) از فیس بوک، میزان مشارکت و فعال بودن کاربران فیس بوک و واقعی تلقی کردن محتوای مطالب فیس بوک، با هویت شخصی مدرن رابطه معنادار مثبتی وجود دارد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، فیس بوک، هویت شخصی مدرن، هویت
  • علی جعفری* صفحه 159
    رشد روزافزون شبکه های اجتماعی و پیامدهای اجتماعی و فرهنگی آنها، مطالعه در خصوص این رسانه ها را حایز اهمیت و ضرورت کرده است، بر این اساس هدف از پژوهش حاضر، بررسی آسیب های ناشی از عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی در میان نوجوانان و جوانان شهر اردبیل بوده است. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان و جوانان 15 تا 30 ساله اردبیل تشکیل می دهند که از میان آنها 380 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و با روش پیمایشی مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج این پژوهش نشان داد که بین میزان عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی با افت تحصیلی، اعتیاد اینترنتی، بحران هویت، به خطر افتادن سلامت جسمی، گوشه گیری و نداشتن تمرکز، همبستگی مستقیم وجود دارد به این معنا که هر اندازه میزان عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی بیشتر باشد، این عوارض افزایش بیشتری می یابد. همچنین بین میزان عضویت و فعالیت نوجوانان و جوانان در شبکه های اجتماعی با عواطف خانوادگی و ارتباطات واقعی کاربران همبستگی معکوس وجود دارد؛ به این معنا که هر چه میزان عضویت و فعالیت در شبکه های اجتماعی بیشتر باشد، میزان عواطف خانوادگی و ارتباطات واقعی آنان کمتر خواهد شد.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، آسیب شناسی، نوجوانان و جوانان، عضویت و فعالیت، اردبیل
  • صفحه 181
  • فرم ارزیابی مقاله
    صفحه 193
|
  • Hossein Kermani*, Yusef Pakdaman Page 9
    Over the last decade¡ social networks became ubiquitous as the latest option the Internet provided individuals with. This study is significant because social networks have received public attention and there are many of them right now. Among all virtual social networks¡ Facebook enjoys a distinguished position¡ because it is the most widely used social network in the world. This research aims to shed lights on the relationship between social capital in Facebook and users’ civil participation in real world. Purposeful snowball sampling was used to select 674 individuals to take part in the online survey by filling in a questionnaire. The findings indicate that there is a positive significant relationship between social capital in Facebook and users’ civil participation in reality. Furthermore¡ among social capital indicators¡ there are six indicators explaining users’ civil participation¡ i.e. openness/closeness of friends’ network; network’s concentration; conditions for accessing resources; gap between existing and expected resources; observing norms and regulations; institutional/civil trust as well as interactions’ norms.
    Keywords: Civil Participation, Social Capital, Virtual Social Networks, Facebook
  • Ruhollah Rezayee*, Leila Safa, Mansooreh A. Dibi Page 37
    Today¡ social networks¡ including Telegram¡ have become an integral part of many university students’ life; however¡ using these networks for educational purpose is too low to mention. Given the significance of intentional behavior as the strongest variable predicting individuals’ behavior¡ the present research aims to study factors affecting the intention of students using Telegram. The population consisted of 767 M.S. students majoring in agriculture in Mashhad Ferdowsi University¡ of which 196 individuals were selected using stratified sampling method. Findings indicate that such variables as perceived usefulness and attractiveness as well as positive affect attitude and meaningfulness have to do with the intention of students using Telegram for educational purposes.
    Keywords: Social Networks, Telegram, Higher Education, Intention of Usage
  • Asad Khaledi, Seyyed Mohammad Sadeq Mahdavi, Baqer Sarukhani Page 65
    This study addresses the Relationship between modern communications technologies (the Internet¡ Satellite TV and cell phones) and familial relations in the city of Shiraz¡ drawing upon Cultivation Theory¡ Giddens’ Structuration Theory as its theoretical framework. This is a correlational-comparative research carried out through a survey using researcher-made questionnaire with a sample of 384 families in Shiraz. Multi-staged clustered sampling method was employed in the survey. Findings based on Pearson''s correlation coefficient indicate that there is an inversely significant relationship between using modern communications technologies and familial relations and their aspects¡ except for power distribution. Regression Model results indicate that total level of using cell phone and satellite TV accounts for 17 percent of dependent variable''s changes. Path analysis test showed that the level of using satellite TV has to do with familial relations both directly and indirectly through social identity. Two aspects of using the Internet and cell phone¡ however¡ had to do with familial relationships only indirectly through social identity.
    Keywords: Familial Relationships, Social Identity, Modern Communications Technologies, the Internet, Satellite TV, Cell Phone
  • Ghazal Bibak, Abadi, Mohammad Soltanifar*, Ali Delavar Page 93
    Given their modern communicational structure¡ virtual social networks have become a part of Iranians'' everyday life. The present paper examines individuals'' actions in everyday life and their methods of communicating with others in order to make their life meaningful in social media. It aims to shed lights on the components of culture and daily life governing these networks and their possible relationship with the components of the individuals being members of Facebook. This study uses the qualitative method of virtual ethnography to examine a population of 300 Facebook users. Data were collected through users'' participation¡ online observation and deep interviews. According to the research findings¡ the components of culture and daily life of social networks’ users are as follows: demonstration and implementation¡ pluralism and fear of being lost¡ informal narrative as an alternative to formal narrative¡ desensitization of taboos and exposing profession and art. These components are in fact a view of Iranian users'' daily life and the common culture governing Facebook.
    Keywords: Culture, Daily Life, Social Networks, Virtual Ethnography
  • The Role of Using Mobile-Based Social Networks on Social Values / A case study of youths and adults residing in five Iranian provinces
    Saeed Faramarziyani, Shahnaz Hashemi*, Ali Akbar Farhangi Page 113
    Presence at virtual space – particularly in mobile-based social networks¡ due to their characteristics¡ options and special functions as well as social¡ political and cultural conditions of Iranian citizens – has a deep impact on users'' different social values across various cities in Iran. The present paper studies the impact on two generations¡ i.e. the young and the adult. This research was carried out using a survey and the samples were selected by clustered sampling. The population consisted of mobile-based social networks users of which 512 individuals from both generations from across five different provinces were selected as samples of the study. Findings indicate that there is a relationship between using mobile-base social networks and the level of value-related inter-generational differences between the two generations in question. However¡ in most cases¡ this convergence is not positive and results in decreased tendency of both generations towards Iranian society social values. There is also a direct and significant relationship between using social networks and individualistic values¡ choice of modern dressing and superficial criteria for choosing a wife. However¡ there is an adversely significant relationship between law-abiding¡ tendency towards religion¡ accountability and ethical criteria for choosing wife.
    Keywords: Social networks, Mobile Phone, Social Values, Iranian Society
  • Simin Afshar*, Seyyed Ahmad Mir Mohammad Tabar, Narges Pirhayati, Somayyeh Iqbali Page 137
    Today¡ as young women and girls make wide use of social networks¡ they are largely affected by these media. Personal identity is one of the many important aspects which are affected by social networks. This paper aims to study the impact of Facebook as a social network on the modern personal identity of young women and girls. This research was carried out through a survey with a voluntary sample and by an online questionnaire. It theoretically draws upon Cultivation Theory¡ Use and Gratification Theory as well as Giddens’ Structuration Theory. The research population is made up of Young women and girls using Facebook in Tehran in 1394 (Iranian Calendar). Research findings indicate that there is a positive significant relationship between modern personal identity and the level of using this social network¡ motive and objective of using (purposefully and unpurposely)¡ the level of participation and activity of users as well as recognizing this network’s contents.
    Keywords: Virtual Social Networks, Facebook, Modern Personal Identity, Identity
  • Ali Jafari* Page 159
    The growing number of social networks and their social and cultural implications has made the study and understanding of these implications important and necessary. The present paper aims to examine the vulnerabilities surrounding joining and using these social networks by affecting adolescents and youths in the city of Ardabil. The population for this research includes all adolescents and youths between 15 to 30 years of age in the city of Ardabil¡ among which 380 individuals were selected using multi-stage clustered sampling and consequently surveyed. The findings show that there is a direct correlation between the level of using social networks and such vulnerabilities as poor education performance¡ getting addicted to the Internet¡ identity crisis¡ physical risks¡ isolation and lack of concentration. In other words¡ the more the level of membership and activity is¡ the higher the risk of poor education performance¡ getting addicted to the Internet¡ identity crisis¡ physical risks¡ isolation and lack of concentration. There is an adverse correlation between the level of membership and activity and users'' familial feelings and real communication. In better words¡ the more the level of membership and activity is¡ the lesser the users'' familial feelings and real communications would be.
    Keywords: Social Networks, Vulnerabilities, Adolescents, Youths, Membership, Activity, Ardabil